/ Honda Prelude: nové informace o sportovním kupé /

Nádherný prototyp nové generace kupé Honda Prelude byl jednou z největších hvězd loňské Japan Mobility Show v Tokiu – a také jedinou s jistotou sériové výroby. Optimisté sice doufali v letošní debut, ale nakonec bude uvedeno na trh skutečně až napřesrok, jak vlastně od začátku naznačovala Honda. Pojďme si teď trošku osvěžit, co o autě už víme a doplnit to čerstvými zákulisními informacemi, protože to je jediná sportovní novinka, kterou v nejbližších několika letech od Hondy uvidíme. – a to i v Evropě, ufff…

Honda Prelude 6. generace bude na rozdíl od předchozích pěti technicky vycházet z Hondy Civic (zřejmě aktuální 11. generace, ale může být klidně vyvíjen souběžně s 12G, která bude venku v roce 2026), nikoli Accord. Ale to rozhodně nebude důvod ji nenávidět, být to dneska kupé z Accordu, který má 4,9 m, to by asi komunitu “Ludry” zrovna dvakrát nenadchlo. To kupé na bázi civicu by (prý) mělo mít délku cca 4,3 metru, tedy ještě o nějakých 15 cm méně, než P5G, ale o zhruba stejnou délku větší rozvor. Šířka bude samozřejmě o nějakých 10 cm větší a výška víceméně stejná.

Co se pohonu týče, už dlouho se ví, že Prelude bude hybrid – a to nejlepší, co Honda dnes má, je dvoulitr i-MMD, jenž je aktuálně k dispozici v Civicu e:HEV, ZR-V e:HEV a v modernizované verzi (se dvěma stálými převody) v CR-V e:HEV. Co si z toho vezme přelud? Těžko odhadovat, ale vzhledem k tomu, že inženýři mají dva roky vývoje k dobru, mělo by to být o poznání lepší, než cokoli z toho, co dnes známe.

…a protože dnes neexistuje v kompaktní třídě lepší hybrid, nemůže to dopadnout špatně. Šušká se, že evoluce přinese – kromě lepší charakteristiky směrem ke sportovnímu projevu – i nárůst výkonu. Nečekejte žádné drama, ale (bez záruky 😉 ) zvýšení potence elektromotoru o 6 koní na 190 k a atmosférického dvoulitru o cca 10 koní na 155 k nejspíš nenaštve. 😉

Co Honda zachová, je granturismo charakter prelude, nebude to tedy žádný hardcore zabiják GR86 a BRZ, ale spíš auto pro lidi, kteří už dospěli. 😉 Kupé Honda Prelude mělo jako první na světě aktivní řízení zadních kol, aktuálně se můžeme u předokolky těšit alespoň na evoluci excelentního brake-vectoringu AHA (Agile Handling Assist).

Málo se ví, že v Japonsku byly modely Honda Prelude nezvykle oblíbené u žen, ale legrácku s nečekaným sklopením sedadla spolujezdce (páčka byla na sedadle uprostřed, ne u dveří 😉 ) využívali asi spíš muži. 😀 Vše zatím nasvědčuje tomu, že Honda Prelude 6G bude v Japonsku uvedena na trh v polovině roku 2025 jako vůz modelového roku 2026. V Evropě asi můžeme tím pádem počítat až s rokem 2026.

4 comments

  • kletzky

    Slovy kamarádky – kdo má kupé, tak ten dupe 😍. Takže Hondo pojď

    • Japan Cars

      Já bych raději roadster, ale zase lepší kupé, než SUV. 😀

  • RadekGT

    Je to Prelude 6G. Pětku už mám nějaký ten pátek v garáži 😉 A jinak díky za průběžné info o autech z japonska atd. Zdravím!

Leave your comment