Novinky

Honda Ye Series: nová zadokolková řada BEV

Honda je přímo synonymem konzistence a kontinuity ( 😀 😀 ) a už skoro tři roky nám vtlouká do hlavy, že se její elektromobily budou jmenovat e:Nněco. Ve světě už máme pět e:N modelů, proto se nová, právě potvrzená řada elektromobilů bude jmenovat, chvíle napětí… Ye. 😀 OK, jsou sice (prozatím oznámeny pouze) pro Čínu, ale stejně… Ale abych jenom nehejtoval – čerstvé novinky vypadají dobře, což je asi podstatnější, než chaos v názvosloví.

Honda na dubnovém autosalonu v Pekingu představí tři modely elektrické Ye Series, což bude vyšší řada k existujícím crossover-coupe e:NS2 a e:NP2 (viz odkaz výše) a samozřejmě bateriovým háervéčkům. Tyto modely už mají konečně čerstvě vyvinutou plnohodnotnou platformu e:N Architecture W, umožňující pohon předních, zadních nebo všech čtyř kol. A Hondy Ye budou konečně standardně zadokolky a volitelně AWD.

Hondy Ye P7 a Ye S7 jsou identické, liší se pouze designem přídě (a možná zádě), jedná se o crossovery, ale s poměrně nízkou stavbou karoserie a jen mírně zvýšenou světlostí, což je rozhodně pozitivní. Divoké koncepty z roku 2021 už moc nepřipomínají, ale to nevadí, protože vypadají pěkně. Jsou ostře řezané, proporčně vyvážené a příjemně atletické, nebude problém je rozpoznat. Jinými slovy – nejsou hnusné ani anonymní. 😉 Jistě, nevypadají jako hondy, jak je známe (jak je vlastně známe? 😀 ), ale na změnu filozofie designu si musíme zvykat u všech značek. Jak už je u Hondy tradicí, jedno z aut bude vyrábět automobilka GAC-Honda a druhé Dongfeng-Honda – to ještě letos.

Mnohem zajímavější je však Ye GT Concept – auto, jakým jsme si zvykli říkat „čtyřdveřové kupé“, tedy sedan (nebo možná liftback) mi z profilu z nějakého důvodu připomíná porsche a tím rozhodně nechci říct, že odulé jako panamera, lze ale vysledovat třeba i rysy HR-V. Mimochodem příď u GT a S7 se mi líbí, jako nové poznávací znamení Hondy by mohla dobře fungovat. Sportovní Honda Ye GT půjde do prodeje koncem roku 2025 a nabídne „ultimate driving experience“.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *